Categories
Stiri

Funcționarul Mirel față cu Social Media

Sunt multe întrebări care rămân deschise privind comportamentul pe Facebook. Iar răspunsurile despre redefinirea online a libertății de exprimare ar trebui să conțină o doză de libertate, responsabilitate, intuiție, echilibru, logică, moderație, decență… adică tradiționalul bun simț. Pe Facebook ca și oriunde, trebuie să vii cu cei șapte ani de acasă. Așa încheiam un articol de acum un an. Postarea mi-o inspirase inventarul ridicol de acțiuni facebookiste ale unor înalți funcționari, de prin CSM, de pe la Curtea Constituțională. Oameni simpatici ca simple usere.

La fel și Mirel, un nume generic de blogger. Ba chiar predestinat, genul de blogger sociolog care încurcă borcanele social media și se trezește că vorbește-n public ca printre pixelii gospodăriți cu user și parolă. Și cu talent, nu zic. Dar omoară, domne’, bloggerul din tine! fiindcă, ei bine, nu se face, chit că ești Mirel consilierul de la Ministerul Muncii sau Mirel purtătorul de vorbe de la Guvern. Că lumea nu-l știe pe userul cel wewewestit ci îl vede în uniforma de lucru pe Mirel, ca pe un Dorel angajat cu târnăcopul.

Iar cum toate companiile cu reputație au un cod de conduită pe internet și în social media, semnat obligatoriu de către toți angajații, așa au și funcționarii publici din țările civilizate. De la US Army la Comisia Europeană, s-a ajuns la redactarea de coduri d-astea de comportament pe net ca să rămână fără echivoc ceea ce subînțeles nu se face. Tocmai fiindcă se face. Se face beat un președinte, se înjură un om mort, se comentează pe facebook în timpul unui vot fundamental al Curții Constituționale. Nu, în public nu se face, nici ca om simplu, nici ca mare sau mic funcționar public.

Nu știu cum vor evolua cutumele Social Media. Nu militez pentru funcționari pudici. Dar nici pentru funcționari publici, în sensul în care înțeleg ei setarea „Public” de pe facebook. Un pic de atenție, că un LOL pe facebook te poate trimite fix după gratii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *