Categories
Stiri

Cum să strici o treabă bună pentru o răzbunare stupidă

Că avem nevoie de o altfel de lege a insolvenței este limpede. Guvernanți, bancheri, oameni de afaceri, avocați – tot spun că legea în vigoare este numai bună pentru șmecheri. Procedura insolvenței este utilizată prea des de către țepari pentru a evita plata datoriilor către creditori de bună credință. Într-o vreme în care criza lovește în toate firmele, se justifică chiar și procedura de legiferare extraordinară (ordonanță de urgență) pentru această lege. Guvernul face deci bine că îmbunătățește urgent legislația în domeniu.

Oameni care se pricep mai bine ca mine la domeniu mi-au spus că proiectul propus de Ministerul Justiției în dezbatere publică era unul bun. Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, erau eliminate diferitele portițe care lăsau liber diverșilor „băieți deștepți”. Sigur că de la teorie la practică e cale lungă, la cum merge justiția în România, dar, în general, cei interesați lăudau complet dezinteresat inițiativa guvernului, ceea ce, trebuie să recunoaștem, este lucru rar pentru Cabinetul Ponta.

A venit însă momentul fatidic al promulgării ordonanței și, direct de la Cancelaria Primului Ministru, legii i-a fost adăugat alineatul care a aruncat în aer și bunele intenții și munca funcționarilor de la MJ. Articolului 81 i-a fost adăugat alineatul (3), care spune așa (preluare direct din Monitorul Oficial, să nu existe loc de interpretări):

OUG 91/2013, art 81, alin 3

În formularea de mai sus, articolul introduce o discriminare evidentă între firmele din audio-vizual (adică televiziuni și radio, pe scurt spus) și toate celelalte firme. Celor din audio-vizual li se aplică o prevedere în plus, o pedeapsă suplimentară. Nicăieri nu găsim o justificare rațională de ce, dintre toate firmele, tocmai acestea au acest regim special.

Mai mult, această pedeapsă suplimentară este una foarte dură: suspendarea licenței. Acest lucru afectează direct încasările. Cu licența suspendată, televiziunea sau postul de radio nu mai emite, deci nu mai încasează nimic, deci îi cresc instantaneu datoriile. Exact efectul contrar celui scontat de insolvență, adică o șansă de supraviețui. 

În fine, mai trebuie spus că alineatele (1) și (2) ale art. 81 se referă la tranzancționarea pe bursă a acțiunilor firmelor intrate în insolvență, adică alineatul (3) nu e doar apărut peste noapte, dar e aruncat fix ca nuca în perete.

Toate aceste lucruri conduc natural la suspiciunea de „lege cu dedicație”. Și așa ajungem la Realitatea TV, care, ce coincidență, tocmai se află în procedură de insolvență.

Fac o paranteză. Cel puțin de când Vântu a preluat-o de la Prigoană și până în prezent, Realitatea TV este o mizerie. Postul a contribuit decisiv la transformarea jurnalismului autohton în porcăria cumpărată politic din prezent. Cred sincer că acolo se spală bani la greu. Și este evident că televiziunea este folosită nu ca o afacere onestă, ci pentru a promova interesele patronilor sau a celor ce îi plătesc. Pe scurt, nu am nicio urmă de respect pentru acest post și cred că ne-ar fi mai bine fără el. Însă scopul nu scuză mijloacele, mai ales în astfel de situații. Am încheiat paranteza.

Să construim scenariul. De o bună bucată de vreme, Realitatea îl atacă pe Ponta și atacă PSD. Presupun că cineva are interesul ăsta și i-a ordonat lui Gușe să acționeze. Apoi, este un concurent direct al RTV, televiziunea prietenă a PSD, aflată în proprietatea mafiotului Ghiță, cel ce pare a avea acces direct nelimitat la Ponta. Mai mult, Ghiță are o dispută cu Vântu, Gușe și ce alți hoți or mai fi la Realitatea încă de când a dorit să cumpere postul. Și tocmai postul lui Ghiță transformă disputa despre lege în disputa despre Realitatea, dând tonul liniei de atac urmată orbește de aghitanții lui Ponta. Este exact atitudinea de mafiot, nu e suficient să își distrugă adversarul, trebuie să îi și spună „eu ți-am făcut-o și vreau să știi”.

Astfel ajung la concluzia din titlu: cred că totul este o răzbunare prostească făcută cu mână de premier, într-o dispută de top mafiot. Avem și un precedent în domeniu, ordonanța de urgență care a modificat legea audiovizualului în favoarea lui Voiculescu și grupului său media, promovată de același premier ce pare tot mai mult o marionetă. Și acea ordonanță a fost publicată tot vinerea, la ceas de seară.

Ne apropiem de sfârșitul articolului. Să ne uităm puțin cum arată. La început vorbim puțin despre bunele intenții și munca bună a guvernului, apoi intrăm într-o poveste lungă ce ne lasă cu un gust amar. Ei bine, exact asta s-a întâmplat și cu OUG 91/2013, cea care rescrie legea insolvenței. Toată lumea vorbește despre răzbunarea premierului pe un post de televiziune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *