Categories
Stiri

Lecție de manipulare

Dragi studenți la jurnalistică,

mineri-untitled-project-1-tvrnews-export-45334600_45334600

În urmă cu ani buni am ținut seminarii de comunicare la jurnalistică (nu spun ce universitate că e irelevant, doar că este de stat). Am avut cel puțin două seminarii despre manipularea în presă. Am venit cu exemple, dar nu am putut (considerente tehnico-financiare) să le arăt direct exemple. Dar acum sunt multe, pe toate posturile și e bine să le analizăm ca să știm pe viitor cum se face.

Deci, aseară iar am comis-o: m-am uitat la telejurnalul TVR1. S-a ajuns la știrea despre Roșia Montană. Aceasta a fost prezentată de o doamnă frumușică care, cu o voce plină de compasiune ne-a vorbit minute bune despre situația minerilor închiși în mină (care e de fapt muzeu – se văd bine cum romanii au exploatat aurul, ce tehnici au folosit). Se simțea în voce că doamna putea mult suflet și că era alături de acei mineri, săraci, oropsiți, care vor doar să muncească.

Bun de reținut – ca să înmoi inimile audienței, să îi faci să empatizeze cu o știre despre niște săraci pui mai bine o femeie, de preferință tânără și care arată bine, cu o voce plăcută și empatică să o citească.

Din gura doamnei aflăm că minerii au probleme de sănătate: tensiune arterială și glicemie mărită. Se dau imagini și cu politicieni (PNL – ce surpriză???!!!) care au fost până în Apuseni (oare câte ore au făcut domniile lor pe “autostradă” până acolo?) pentru a discuta cu minerii. Domnii politicieni au fost atât de buni în a îi asculta pe mineri că aceștia “După vizita acestora, minerii s-au declarat convinşi să continue protestul.”

Să înțelegem de aici că domnii politicieni, în loc să asculte doleanțele oamenilor și apoi să îi îndemne, spre binele lor (din cauza problemelor de sănătate) să iasă din mină i-ar fi încurajat pe aceștia să continue.

La suprafață imiginile arată 300 de oameni (atenție, aceștia nu mai sunt “mineri”, deci se crează ideea de solidaritate)
NB. Din imagini nu par că sunt 300 de oameni care protestează, dar jurnaliștii se încurcă când vine vorba de număr (ex. 1 septembrie 2013 – în Piața Universității erau doar câteva sute, conform multor televiziuni, conform observațiilor mele de la fața locului eram bine peste 1.000).

Bun, mergem mai departe cu analiza. Jurnalistul oferă apoi posibilitatea de exprimare unor tineri mineri care se plâng că în zonă nu au unde să lucreze, că nu îi angajează nimeni, că e viața grea. Se continuă în aceeași notă, aducându-se argumente pro-proiect (citez din știre):

  • 350 de angajaţi ai companiei miniere au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră la 1 octombrie (problema e urgentă)
  • premierul Ponta împreună cu Crin Antonescu au constituit o comisie parlamentară care să fie o platformă democratică de dezbatere a proiectului privind Roşia Montană şi în care să fie prezentate toate datele despre acesta (deci stați liniștiți, democrație este salvată)
  • PDL vrea, proiectul, dar fără o discuție democratică înainte (lupul cel rău)
  • În Senat proiectul de lege a primit aviz negativ, iar domnul Ponta consideră că aceasta ar putea duce la “ştergerea judeţului Alba de pe harta economică”
  • RMGC anunță cu instanța și va cere despăgubiri – cei 4 miliarde de dolari americani promiși (vă aduceți aminte reclama?)

Până aici în cadrul știrii evenimentul este prezentat exclusiv din perspectiva RMGC.

Dar se știe că normal este să fie prezentată și partea adversă. Acest lucru se face doar de către jurnalist – adică se spune scurt, fără a oferi posibilitatea vre-unui opozant al proiectului RMGC să își prezinte propria versiune a evenimentului. În analiza de discurs se spune clar și tare că cel care prezintă evenimentul are putere de a construi evenimentul (imaginea evenimentului) după bunul său plac, de a promova propria versiune (e de bun simț această observație).

În economia știrii manifestațiile de protest (ilustrate foarte intelligent – filmări cu câțiva demonstranți) are doar o frază: “În 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.”

Știrea se continuă cu alte informații despre proiect (nimic despre proteste) care este încadrat ca fiind ” de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit” (se citează, dar asta se folosește pentru a imprima în audiență ideea importenței acestui proiect – vital, necesar pentru bunăstarea țării și implicit a buzunarului fiecăruia dintre noi).

Deci, dragi studenți, acesta este un exemplu de manipulare pe care mass media din România lui 2013 o realizează. Învățați că vă va prinde bine. Nu este cel mai bun exemplu, e destul de grosolană manipularea pentru un om învățat să gândească critic, dar din păcate sistemul de educație nu ne ajută în acestă direcție.

Numai bine,

Daniela
(cândva foarte interesată de analiza de discurs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *