Categories
Stiri

În Piaţa Universităţii eu ţin cu jandarmii! Plus: estrogenul salvează fenomenul!

Şi cu poliţiştii mai ţin! Ca să fie clar din ce unghi privesc şi particip la protestele Piaţa Universităţii 2013 (PU2013). I-am văzut duminică seara la datorie şi i-am văzut şi ieri. Să nu creadă nimeni că a fost uşor! Mai ales duminică, m-am nimerit înaintea coloanei de protestatari şi ştiu cât au tras oamenii în uniforme. Exerciţiul de menţinere a ordinii din aceste zile ar trebui să fie predat la Jandarmerie ca model de intervenţie. Discreţi, atenţi, politicoşi de zici că erau gărzile Reginei Marii Britanii sau poliţişti suedezi. Jur.

Duminică seara, luaţi prin surprindere, câţiva poliţişti au reuşit să se îngrijească de intersecţiile majore din Bucureşti asigurând exemplar circulaţia rutieră pe axul central al capitalei în condiţiile în care mii de oameni ocupaseră Magheru iar alte sute de maşini se-ntorceau de pe Valea Prahovei înjurând neştiutori traficul. Totul în timp ce jandarmii vegheau non-intruziv mulţimea, în costum textil, fără măşti d-alea fioroase, cotiere sau scuturi. Cei umblaţi pe la concerte rock sau pe la meciuri cu siguranţă s-au frecat la ochi nu cumva am rămas în concedii pe la festivalurile din Vest? Cei neumblaţi pe la astfel de evenimente populare, în România, unii (mulţi?) jandarmi provoacă nonstop şi sunt mai agresivi decât huliganii îmbrăcându-şi uniforma în timp ce visează umed la spart oase de civil.

Lucrurile bune trebuie spuse

…iar reacţia Poliţiei şi Jandarmeriei faţă de Piaţa Universităţii 2013 cu siguranţă merită aplauze. Nu sunt naiv, se văd clar ordinele de sus (şi strategia poate-poate-pleacă lasă-i să se consume) dar atunci şi ordinele astea trebuie aplaudate. S-a acţionat cu foarte multă inteligenţă până acum.

Am văzut şi jandarmeriţe. De fapt, poate că aici e cheia reacţiei altfel decât în majoritatea celorlalte cazuri. La protestele PU2013 marşează, pedalează sau înfig tocul în asfaltul pieţei foarte multe domnişoare mişto. Foarte mişto, că am amici pe care îi bănuiesc că deja se duc la agăţat în Piaţă. Bine, Bucureştiul nu duce deloc lipsă de aşa ceva, pe toc sau în converşi, pe bicicletă sau în taxi, că da! se vine şi se pleacă la proteste, burghez, cu taxiul, veţi vedea cum atârnă p-acolo puzderia de taximetrişti. Estrogenul salvează fenomenul!

Estrogenul salveaza Fenomenul (Piata Universitatii 2013).png

Însă jandarmeria şi poliţia română abia azi dau examenul de foc.

Circumstanţele sunt cum nu se poate mai nefavorabile: miting pentru Ionuţ, victima maidanezilor (şi a populismului iresponsabil al politicienilor), meci decisiv de calificare între România şi Ungaria cu mii de exaltaţi naţionalişti şi scenariu de noapte albă în Piaţa Universităţii în caz de victorie. Peste toate, pune capac anunţul galeriei Steaua că se va alătura protestelor pentru Roşia Montană.

Aşadar, supradoză de testosteron. Plus premise naţionaliste la greu. Îmi rămâne speranţa că şi jandarmii şi noii protestatari vor prelua civilitatea ultimelor zile şi vor conveţui frumos printre biciclete, trotinete, câini Beagle, chitări, smartphones şi pancarte deştepte. Îndârjirea de orice fel trebuie îndreptată spre ţintele Guvern-Parlament şi nu irosită pe nişte oameni în uniformă, care până acum şi-au făcut ireproşabil meseria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *