Categories
Stiri

Mișcarea Populară pe drumul soluțiilor imorale

Partidul Mișcarea Populară (PMP) nu a reușit încă să se înregistreze la tribunal; trebuie să facă acest lucru dacă vrea să participe la alegerile europene din mai 2014 – și de vrut, vrea, căci ne povestește membrul fondator Daniel Funeriu că toată agitația cu trecerile dintr-un partid în altul este despre obținerea unui loc eligibil pe listele pentru Parlamentul European. Până să ajungă să existe cu acte în regulă, PMP a reușit performanța de a fi reprezentat la nivel european (europarlamentarul Preda), național (deputatul Tomac) și acum local (vreo 20 de primari), printr-o șmecherească manevră de traseism politic orchestrată de un dubios avocat-politician în județul Argeș. Toate racolările din tabăra PDL către PMP sunt cumva legate de președintele Băsescu.

Europarlamentarul care reprezintă Mișcarea Populară este fostul consilier prezidențial Cristian Preda. Suspendarea lui din PDL a venit la fix pentru a-i permite să se înscrie onorabil în MP. La vremea respectivă, Mișcarea încă mai susținea că nu primește politicieni, după cum ne-a spus chiar domnul Preda pe acest blog. Zilele trecute, exact după vizita de mare succes a președintelui Băsescu în Republica Moldova, a părăsit PDL deputatul Eugen Tomac, cel ce reprezintă basarabenii în Parlamentul României. Tomac este unul dintre cei doi parlamentari PDL ce și-au câștigat colegiul, o victorie datorată tocmai popularității mari peste Prut.

În acest week-end, în timp ce făcea glumițe cum că s-ar fi dus pe la niște târguri populare în comune argeșene „ca să bea o bere”, președintele Băsescu a negociat în stilul caracteristic transferul unui pachet de primari pedeliști către Mișcarea sa dragă. Vrea douăzeci de primari argeșeni (21, zice A3, 22, noteză Realitatea, 24, plusează ziare.com) au fost excluși din PDL de către Comitetul Director al organizației locale. E o șmecherie la mijloc: dacă și-ar fi dat demisia, și-ar fi pierdut și funcțiile de primari, conform legii. Dacă sunt excluși, pot să rămână primari și să se înscrie în alt partid. Schema a fost pusă la punct de șeful filialei argeșene a partidului, fostul senator Mircea Andrei, care apoi și-a dat și el demisia, urmând să treacă în tabăra prezidențială. Toate aceste excluderi și demisii trebuie transmise conducerii centrale în cinci zile pentru a deveni oficiale; vom vedea cum reacționează Blaga și ai lui.

Acest Mircea Andrei este fost procuror convertit în avocat, cu o avere impresionantă, făcută și din multele contracte cu instituții publice. În politică a trecut prin APR și PNL înainte de a poposi în PDL (informații detaliate pe româniacurată.ro). Ziaristul Cătălin Prisăcariu ne spune și că senatorul-avocat Andrei i-a reprezentat, printre alții, pe Vântu și Luca, inclusiv în afaceri legate de Realitatea Media, postură din care a cenzurat articole despre el din Academia Cațavencu. La ultimele alegeri interne din PDL a semnat lista lui Blaga, ceea ce nu îl împiedică să trădeze senin acum. Pe scurt, este exact tipul de politician blamat de Manifestul Mișcării Populare:

Ne-am săturat să vedem cercetați sau condamnați penal, agramați, corupți, incompetenți, măscărici și mincinoși câștigând alegerile generale sau locale! Vrem să fim reprezentați de oameni competenți, cinstiți, valoroși!

În cazul lui Cristian Preda, PDL este cel care a renunțat la europarlamentar. La Eugen Tomac deja vorbim de traseism pur, deputatul a sărit dintr-o barcă în alta fără să clipească; dar măcar e vorba de un politician onorabil. Însă cu Mircea Andrei și gașca lui de primari „excluși” ne aflăm în fața unui exemplu tipic de mizerie politică dâmbovițeană.

Problema e că onorabilitatea unor Preda sau Tomac nu este suficientă pentru a aduce voturi în România lui mai 2014. Viitorul partid are nevoie de bani și activiști, dacă vrea să câștige. Președintele Băsescu nu e obișnuit să piardă, așa încât a luat problema de coarne și aplică metoda lui preferată: scopul scuză mijloacele. Cu Mircea Andrei & Co, Mișcarea Populară merge ireversibil pe drumul soluțiilor imorale. Singura întrebare este dacă membrii Mișcării vor avea tăria de caracter să spună nu manvrelor președintelui, preferând o construcție pe termen lung unui potențial câștig la alegerile de la anul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *