Categories
Stiri

După turiști, grecii ne fură și nunțile, cu tot cu slujbă ortodoxă!

Fiindcă mâine poimâine se termină postul Paștelui și încep nunțile anului 2013, mi-am amintit de ultima directivă dată de CEO Daniel. Cea cu nunțile și botezurile obligatoriu în biserica de domiciliu. Nu în aer liber că natura (făcută de Dumnezeu) “nu e sacră nici solemnă!“. Era pe vremea lui Ioan Botezătorul și a nunții din Cana Galileii dar BOR zice că nu, nu mai e, nu se poate nuntă și botez decât în biserica de care aparții. N-am înțeles prea bine cum stă treaba asta și cât te mai costă dezlegarea dacă totuși ai altă adresă de buletin decât cea a bisericii unde vrei să-ți pui pirostriile. Mai nou se va dezvolta birocrația ortodoxă, să vezi aici bani la negru!

Am priceput însă faptul că preafericitul dorește eficientizarea sucursalelor mai puțin productive și limitarea pierderilor în cazurile tot mai des întâlnite ale nunților în aer liber. Cum adică nuntă în aer liber? Fără cerșetorii aciuați pe lângă biserica noastră? Fără bani pe lumânări și ceara aia recuperată? Fără să controleze biserica fiecare popă unde, ce și cum încasează cunună? Inacceptabil.

Dar cum românii dau buzna la bulgari și la greci pentru vacanțe sau înmatriculări de mașini, mai nou vor avea încă un motiv pentru o nuntă la vecini. Fiindcă da, o nuntă grecească tot pe acolo te duce ca și cheltuieli, asta dacă ai un pic de nerv să te ocupi de partea logistică. Și nu trebuie să fie neapărat Santorini, pot fi câteva locuri fantastice de petrecut nunta în Thassos, care e la doar zece ore de condus lejer. Iar popi greci dispuși să cânte găsești pe toate drumurile lor, pe lângă că găsești destui tineri popi români trimiși pe la ceva seminarii și mânăstiri p-acolo.

Apoi se pune următoarea problemă: ce faci cu mirii non-ortodocși?

E un fenomen, la peste trei milioane de români duși prin lume dar și la cei rămăși p-aici care se mai amestecă, vezi ea cu italianul, olandezul, americanul expat, ca să nu mai zic de secularele nunți maghiaro-române. Că scandalul orgoliilor stupide ale familiilor bate la ușă și când amândoi sunt români verzi creștini, însă ea e greco-catolică și el ortodox. Doamne ferește! de vreo mireasă sau mire “pocăiți”! Îți trebuie abilități de diplomat de carieră să jonglezi cu un astfel de eveniment.

Și în timp ce alte culte creștine te primesc cu brațele deschise, preoții români ortodocși te trec printr-un ritual d-ăla de îți schimbă și numele, pupi șapte icoane neigienizate și mai și te ungi cu ulei Floriol, chipurile mir. Aș fi avut și cuvinte de laudă despre ce frumoasă ar putea fi cununia ortodoxă inclusiv partea cu pirostriile care să știți că încântă ochii de expați, dar îmi piere orice exaltare estetică în fața buzunarului sutanelor băștinașe.

Niște amici exasperați de presiunea familiilor, mai în glumă mai în serios cochetau împreună cu nașii cu ideea angajării unor actori ca sobor de preoți. Ca să nu mai treacă prin idioțenia ritualilor și să aibă și familiile împăcate că vezi Doamne, tradiția…

Nunta în aer liber era o ieșire elegantă din aceste dileme inter-culturale. Ba chiar era o frumoasă încadrare a ritualului creștin în eveniment, mai ales dacă locul petrecerii lac, deltă, munte, mare  permitea cununia în aer liber. Ei bine, nu! La ortodocșii români, în niciun caz. Ca să fie clar, s-a dat și decizie oficială chiar în postul Paștelui, cât să-ți dea planurile de nuntă în aer liber peste cap.

Și-uite așa, că tot vine Paștele, îmi amintesc de pastorala din 2011, aia din plină criză cu salarii tăiate și TVA mărit. O țin minte nu de alta, ci fiindcă am fost obligat să stau și să ascult slujba până la capăt, în timp ce lumea fugea înapoi la cozonaci cu lumina în traistă. Știți ce propăvăduia CEO Daniel în 2011? Nunțile și botezurile! Asta era durerea lui cea mai mare în mesajul de Paște din acel an, ba chiar a declarat anul 2011 “anul nunților și al botezilor”! Doi ani mai târziu a mai reglementat nițel sursa încasărilor.

Eu unul aud tot mai des de cupluri care au schimbat nunta ortodoxă românească pe cea ortodoxă grecească. Plus variațiuni gen schimbat sarmaua româno-ortodoxă pe cea de pe plaja croată, că și acolo se mai găsesc biserici ortodoxe. Din tabloide aflu de nunți românești în Monte Carlo, dar cunoscuți d-ăștia n-am.

Voi știți de nunți d-astea intenționat fugite din țară? Mai știți vreo altă soluție ortodoxă pentru cununie în aer liber? Iar ortodocșilor cununați astfel până acum o lună, pe când încă era solemn și sacru deci permis, vă zic, huă nesolemnilor, profanilor, nerușinaților!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *