Categories
Stiri

“De ce este România altfel”

În figura de mai jos putem vedea un grup de români fumând lângă conducta de gaze și lângă semnul “PERICOL DE EXPLOZIE!”.

Întâmplarea este una comună, este doar prima dată când am și fotografiat-o. Se întâmplă în zona Pipera, lângă o clădire de birouri. Actorii sunt cel mai adesea “corporatiști”, oameni cu studii superioare, nu clasicii “dorei”.

IMG_20130403_092658_fumat_conducta_gaze_anonimizat
IMG_20130403_092729_anunt_fumat_gaze

Această scenă nu este decât un simptom al faptului că românul mediu nu are nici un pic de respect pentru reguli. Cum poți construi o economie performantă dacă nu te poți baza nici pe respectarea celor mai simple reguli ?

Oare și angajații de la Centrala Atomică de la Cernavodă aplică aceleași standarde de “rigurozitate” în operare? Un amic mai în vârstă  îmi povestea cum era pe vreme când lucra la Institutul Atomic de la Măgurele. Erau mecanici care lucrau cu piese radioactive și care refuzau să folosească metodele de protecție disponibile. Majoritatea nu au apucat pensia…

Am împrumutat titlul de la cartea omonimă a lui Lucian Boia, o carte pe care v-o recomand. Dincolo de interpretările istorice uneori controversate, are curajul să abordeze câteva dintre “păcatele” poporului român, printre care lipsa de disciplină și consecvență.

Respectarea unui set de reguli formează coloana vertebrală a unei societăți. Fără reguli și principii nu poți fi ca și popor decât un melc fără cochilie care se târăște de colo colo, după cum bate vântul.

Primul pas spre schimbare este să accepți că ai o problemă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *