Categories
random

Vlog: copiii sunt bine

Apropo de adolescenta subiect al articolului precedent, puteți da direct scroll mai jos către clipurile cu colegii ei de generație. Eu cred că merită.

Vine un moment când te uiți în lista bătrânului mess sau prin cea a facebookului și îți amintești de zicala „spune-mi ce prieteni ai, ca să-ți spun cine ești”. Trebuie să recunosc, se pare că am ajuns om mare: toamna asta am rămas doar cu un singur „prieten” d-ăsta digital care este și liceean, dar îl am în listă că mi-e rudă mai tânără. În rest, nicio legătură cu generația lor.

Nu mai știu când a trecut timpul și când mi s-a schimbat viața și anturajul. Dar uite-așa mă simt ca-n versurile melodiei ăleia care a luat toate premiile posibile de la MTV Awards (show vizionat Live, da?) în ’96, adică „pe vremea mea” de liceean cu plete. Dați playTime is never time at all, You can never ever leave without leaving a piece of youth, And our lives are forever changed, We will never be the same, The more you change the less you feel.

Pe fundalul sonor al acestui intro personal, am început să caut și eu generația asta nouă cu vârsta de două ori mai mică decât a mea. Și i-am găsit, unde altundeva decât pe internet? Mai precis pe youtube. Nu deschid acum această discuție, dar cred că relația cu internetul e  prima falie între generații. Iar cel mai bine se vede asta în conceptul de vlog.

Subiectul vlog pe youtube se leagă la țanc și cu o știre recentă: în acest martie, Google a anunțat că va lansa programul Youtube Partner și pentru România.

Desigur mă voi referi mai jos la vloggerii români, dar asemenările se mențin și la nivel global: generația lor își asumă altfel identitatea pe internet. Nu știu dacă e exhibiționism sau detașare sau naivitate, intuiesc dar nu știu care vor fi implicațiile peste 10-20 de ani când aceiași indivizi, atunci profesioniști adulți, vor rămâne cu clipuri adolescentine în arhiva internetului.

Revenind la vlog, diferențierea sare în ochi imediat: puzderie de vloguri adolescentine față de cele câteva vloguri adulte. Ai zice că orice puștan își deschide canal youtube și experimentează în fața camerei. Ok, e vârsta, nevoia de a ieși în evidență dar nu cred că sunt singurele explicații, cum ziceam mai sus, cred că relația cu internetul e alta.

Mai jos, găsiți roadele muncii mele de cercetare leneșă de weekend. N-am făcut un top, nu e listă exhaustivă. E o selecție sumară, făcută din click în click în această dimineață.

Încep cu ceea ce pare vloggerița vedetă, canalul tequilla1428, cu peste 57,000 de abonați și 5,3 milioane de vizualizări în doar un an. De departe, cea mai perseverentă vloggeriță din România, găsiți mai multe clipuri pe canalul ei, eu l-am ales p-ăsta:

Al doilea, Tudi, un liceean cu accent ardelenesc și se pare cu multe tipe îndrăgostite la comentarii. A se observa și cărțile din camera sa.

Mai departe, mergem la Levi, un puștan cu convingeri uneori prea puternice și sper, încă în formare. Ține un canal de 24,350 de abonați și cu peste un milion de vizualizări. Mai jos vorbește despre o comparație cu sistemul de educație britanic, o continuare după primul său episod pe subiect.

Închei cu Alex, al cărui canal a strâns aproape două milioane de vizualizări și peste 15,000 de abonați. În alt clip față de cel embeduit mai jos, Alex vorbește matur despre moderarea comentariilor pe canalul său într-un clip intitulat „Principii”.

Alții își dau între ei teme regizorale, vedeți aici încercarea Alduscăi. Toți adolescenții de mai sus merită apreciere numai și fiindcă își folosesc foarte creativ timpul liber. Asta în condițiile în care școala românească nu îi învață tehnici regizorale, fotografie, editare de imagine, scenariu, dramaturgie, unghiuri, iluminare, sunet sau alte tehnici media moderne. Fiecare dintre cei de mai sus ar putea duce fără emoții un „parteneriat cu o televiziune importantă”.

Așadar, copiii sunt bine. Și-așa îmi amintesc de doi liceeni din Pașcani care au fost premiați de vicepreședintele Comisiei Europene pentru o creație video proprie într-un concurs cu participanți din 27 de țări europene. O postare de-acum patru ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *