La colțu' străzii

Tu cu cine ai vota? Maramures CD5 si S3

3 comentarii

Am locuit vreme de aproape 10 ani in orasul Borsa, judetul Maramures. Am urmarit (post factum) surpriza pe care un candidat independent: Toader Mihali (TM) (care insa a mers pe listele PER) a produs-o prin castigarea mandatului de primar din oras. Omul a cerut sa i se dea vot si la consiliul local si a obtinut 10 mandate din 19 pentru PER. Asta in conditiile in care fostul primar (PSD-USL) avea deja doua mandate la activ si parea bine pozitionat.

Constat ca proaspatul primar doreste acum un fotoliu de senator (candideaza pe listele aceluiasi partid) colegiul S3 si evident ca merge in tandem cu un apropiat Gavrila Hantig in colegiul CD5. Amandoi se pare ca sunt oameni de (prosperi) afaceri  si conectati (au locuit multa vreme in Italia) cu diaspora borseana. Trebuie spus ca, din estimarile mele, cam jumatate din populatia activa din Borsa este plecata la munca in strainatate. Este o aglomeratie extrem de mare in zona in perioada concediilor cand lumea revine in vizita. Pentru primarie TM a obtinut asta vara aproape 5600 de voturi. Cu mai mult de 2 mii de voturi fata de candidatul USL (fostul primar) si cu aproape 3 mii de voturi mai mult decat candidatul PDL.

Amandoi candidatii PER sunt nascuti in Borsa si au ca formare initiala mai mult scoala vietii (probabil insa ca macar liceul l-au terminat). 

Din partea PPDD pentru S3 avem o persoana: Vasile Vlasin (pe care am cunoscut-o in copilarie) care a fost profund implicata (in staff-ul de campanie) in vara in lupta castigata de Toader Mihali pentru primaria Borsa. Nu stiu de ce s-a mers pe varianta asta insa Vasile Vlasin (VV) opteaza pentru mana lu’ domnu’ Dan. VV a mai fost (din cate stiu) consilier local in Baia Mare din partea PRM si sef de birou parlamentar intre 2004-2008. VV este tot om de afaceri (stiu ca familia lui are afaceri in domeniu agro si nu cu statul). VV este nascut in comuna Moisei (situata intre orasele Borsa si Viseu de Sus).

In colegiul S3 ARD il propune pe Gheorghe Barlea castigator al alegerilor din acelasi colegiu in 2008 cand a obtinut putin peste 16 mii de voturi (cu o mie mai mult decat Eugenia Godja din partea PSD si aproape 7 mii de voturi mai mult decat candidatul PNL).

Candidatul propus de USL pentru S3 este (nu doamna Godja!) nimeni altcineva decat o (ne)stimabila cunostinta a noastra a tuturor, nascuta in orasul Viseu de Sus avand numele Liviu Marian Pop. Din aceste considerente nu are nevoie de o prezentarea prea mare.

Tot in S3 mai candideaza si Janos Attila Takacs din partea PPMT si Maria Aurelia Herea din partea UDMR.

In colegiul CD5 pe langa candidatul PER prezentat mai sus, ARD il propune Vasile Timis (VT), nascut in Borsa si conferentiar la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca. E posibil ca omul sa-mi fi fost profesor (suplinitor) in clasele a VII-a si a VIII-a dar nu sunt sigur pentru ca numele Timis este un nume extrem de comun in Borsa. VT a obtinut in 2008 in CD5 primul loc cu 5900 de voturi la peste 2 mii de voturi de al doilea clasat (candidatul PSD) si la peste 3 mii de voturi de candidatul PNL: Pavel Horj. Cum s-a mai intamplat si in alte parti, candidatul de pe locul 3 a intrat in parlament.

In CD5 USL il propune acum pe Gheorghe Simon (din orasul Viseu de Sus) om de afaceri cu sotia in functia de judecator.

Din partea PPDD in CD5 este propus Nutu Fonta om de afaceri din Borsa. Cautari google dupa nume lipesc de acest candidat etichete nu tocmai placute insa nu le reproduc pentru ca nu stiu sursele cat de credibile sunt.

In acelasi colegiu din partea UDMR candideaza (la fel ca in 2008) Noemi Vida care in urma cu 4 ani a obtinut putin peste 300 voturi.

Anunțuri

3 gânduri despre „Tu cu cine ai vota? Maramures CD5 si S3

  1. O curiozitate se poate vota cu viza de flotant la alegerile astea? Ca ma contrazic cu cineva

  2. Din cate stiu eu, nu se poate vota decat in zona de domiciliu (cel putin in tara). Cei care au insa resedinta in alte tari pot vota acolo.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s