La colțu' străzii

București, colegiul D23

15 comentarii

Tu cu cine ai vota? București, colegiul CD-23

alegeri decembrie 2012

Hotărât să trec de la vorbe la fapte, mi-am adunat curajul să evaluez candidații din colegiul meu uninominal.

Am căutat întâi adresa pe http://hartapoliticii.ro/ . A fost un pic mai complicat, pentru că numărul „9” corespunde la două colegii, în funcție de numărul blocului:

D23: Șos. Alexandria – nr. 1, 4 – 16; bl. 1, 2, 3, L1, L2, L3, L4, PC2
D20: Șos. Alexandria – nr. 7 – 15; bl. 1, 4, 5BIS, C11, 12, 21, 21BIS, 22.
 

De aici probabil și confuziile de campanie electorală… Am aflat deci că sunt în colegiul D23 (deputați) care împreună cu D22 formează S10 (senatori).

Candidații din colegiul D23 sunt:

Iată mai jos ce am găsit la o căutare nu foarte amănunțită. Ca primă observație, niciunul dintre ei nu a candidat în D23 în 2008. Oana Niculescu-Mizil a candidat într-un colegiu alăturat (D20).

Dragos Ionita

 • Nu prea există informații despre el nici pe site-ul PPDD.
 • Am găsit pe cineva cu acest nume pe Facebook aici.
 • Conform Facebook, ar putea fi director de marketing, căsătorit, amator de mașini și… poze sexy.
 • Are o fotografie cu un candidat PPDD la Galați, ceea ce mă face să cred că profilul Facebook este al lui

Oana Niculescu-Mizil

 • A câștigat în 2008 colegiul D20 (aproape de D23).
 • Are prezență de doar 28% în Parlament, a votat diferit de partid doar în 1.60% din cazuri.
 • Este cunoscută ca având relații personale cu edilul sectorului 5, care este…
 • A fost (este?) soția unui om de afaceri libanez
 • Este nepoata unui înalt demnitar comunist

Teodor Dragan (PDL/ARD)

 • Are pagină de Facebook în calitate de candidat.
 • Este „inginer tehnician agronom” (cf. facebook), „născut și crescut în sectorul 5”.
 • Are o afacere și o situație financiară bună, este proprietar de terenuri.
 • Spune că nu a făcut afaceri cu statul.
 • Este trecut ca fiind „candidat nou” pe site-ul ARD.

Străuneanu-Gănguț Sorin (PRM)

 • Apare pe Youtube cu o înregistrare despre Basarabia.
 • Nu mi se pare că știe foarte bine ce vrea să facă („ideile vor veni pe parcurs”).
 • Mi-a lăsat o impresie generală neconvingătoare

Szekely Robert (UDMR)

 • Pare un nume comun, informațiile din Internet pot aparține altcuiva.
 • Apare ca fiind „coordonator de programe culturale în limba maghiară”.
 • Numele figurează ca beneficiar al mutării a 6810mp din extravilan în intravilan, aici.

Concluzie

Oferta este foarte săracă, singurul candidat cu ceva istorie (Oana Niculescu-Mizil) nu are o istorie care să îl recomande în continuare, vezi de exemplu prezența de 28%.

Răul cel mai mic ar putea fi, după mine, Teodor Dragan, deși încă nu îmi dau seama ce îl recomandă pentru înalta poziție din Parlament.

Varianta de rezervă

Există și varianta de rezervă: Varujan Pambuccian. Nu apare explicit, pentru că „Uniunea Armenilor din România” are colegiu național și apare în toate colegiile. Nu sunt armean, dar tipul este cu un cap peste media politicienilor de azi. Are viziune, susține industria IT (vezi reducerea de impozit pe venit pentru programatori). Este profesor de matematică/astronomie, dar și foarte bun orator, l-am ascultat de curând vorbind despre tehnologiile viitorului (precum 3D printing). A ținut sala electrizată două ore.

Spunea că minoritatea armeană continuă să scadă și s-ar putea să nu mai primească suficiente voturi pentru a intra în Parlament. Ca punct negativ, are o firmă de IT („CCT SRL”) care a avut afaceri cu companii de stat. Prezența 42.26%.

Votul de blam

Varujan Pambuccian poate fi și soluția pentru „vot de blam”. Față de UDMR, există avantajul că nu are revendicări de autonomie și nici contra ANI nu am auzit să se fi pronunțat 😉

Indiferent de câte voturi primește Uniunea Armenilor, doar el intră în Parlament. Pe de altă parte, spre deosebire de un vot anulat, scade procentele celorlalți și tinde să reducă fotoliile de parlamentari alocate în plus. Se poate alege și altă minoritate … mică.

Cam asta am găsit eu, voi ce părere aveți?

Anunțuri

15 gânduri despre „București, colegiul D23

 1. Am avut ocazia sa particip la 3 seminarii la facultate predate de domnul Pambuccian. Desi era parlamentar, a scris cu creta la tabla, a tratat respectuos toti studentii (se intampla mai rar la Matematica pe vremea aceea), raspuns la toate intrebarile si a tinut seminar interesant, captivant, si din care puteai intelege ceva. Sa nu uitam ca legea deducerii de impozite pentru IT i se datoreaza, a convins guvernul Nastase si majoritatea PSD de atunci sa o adopte. Este o solutie buna pentru varianta votului de blam, desi exista umbra de indoiala a afacerilor cu statul.

 2. Mihai, nu se poate să nu știi că între Oana Niculescu-Mizil și Vanghelie există o poveste de iubire cum numai la Acasă TV poți vedea 🙂

 3. Si eu sunt curioasa sa ma lamuresc care sunt avantajele/dezavantajele votului pt un candidat al minoritatilor care va intra oricum in Parlament… Ne poate ajuta cineva ?

 4. Avantaje:
  – satisfacția că ai votat un direct un candidat în care ai încredere
  – în cazul în care minoritatea respectivă nu are suficienți reprezenanți în România ca să treacă pragul electoral (vezi armeni, evrei, italieni, cred că mai sunt și alții), contribuția directă la alegerea persoanei respective

  Dezavantaje:
  – orice vot peste pragul electoral este irosit
  – impactul votului în politici este ca și inexistent, pentru că în general contribuția minorităților în Parlament este minimală

 5. Ar merita sa incerci sa mai gasesti informatii despre candidatii ARD, PPDD si UDMR. Probabil ARD-istul e o optiune acceptabila, daca tii cu orice pret sa mergi la vot. Apropo de asta, am tot citit articole pe aici in care ARD-ul are candidati onorabili, peste USL. Nu stiu daca tine de o realitate din teren sau de autori, insa la mine ARD a trimis niste indivizi pe care nu i-as vota sub nici o forma: Vasile Gherasim si Costica Canacheu.

  Sa incerc o varianta cu Corlatean la Senat si Pambuccian la deputati? Hmm…

 6. @Joness : Te asteptam cu un articol despre candidatii de la tine din colegii 🙂

 7. @Claudiu : Am auzit și eu de relația Oana-Marian, dar nu detaliile picante sunt relevante pentru alegere, fiecare în viața personală face cum consideră. Am amintit doar pentru că susținerea ei politică ar putea fi bazată pe relația respectivă.

  @Ovidiu: Greșesc oare dacă spun că un vot la minoritate scade (marginal) procentul celorlalți, spre deosebire de un vot nul sau neparticipare ? Dacă Alianță Armenilor ar lua (prin absurd) 60% din voturi într-un colegiu, ar mai putea câștiga cineva cu 50%+1 ? În contrast, dacă sunt 60% voturi nule, se poate câștiga colegiul cu 21% din voturi, peste jumătate din cele 40% valide, dacă am înțeles corect sistemul…

  Nu mi-e clar ce se întâmplă la redistribuire, trebuie buchisit regulamentul acela complex. Mă aștept că vor trebui create mai puține locuri suplimentare în Parlament dacă celelalte partide obțin procent mai mic de voturi valide.

  Astfel votul nu ar fi total irosit votul, deși partea de „anti” se va împărți tuturor celorlalte partide nu doar „răului mai mare”. Mă refer la situația în care „cel mai mic rău” nu este „acceptabil” și vrei să trimiți un mesaj partidelor mari.

 8. Toti candidatii prezentati mai sus sunt prea buni, prea ca la tara. Eu as pune stampila pe fiecare.

  • Dacă îi ștampilezi pe toți și deci anulezi buletinul este aproape ca și cum nu ai merge de loc la vot. Se numără la fel. Protestul tău îl văd doar profesorii care numără voturile, nu sperie politicienii. Singurul avantaj ipotetic ar fi că nu poate vota altcineva în numele tău. Sper că nu va fi cazul, e caz penal.

 9. Nu prea mai e timp de un articol separat. Ce spuneți despre senat (S10) ?

  Alexandru Ciocâlteu FC (ARD) vs. Florian Popa PSD (USL)

  Alexandru Ciocâlteu – medic, a inventat „dializa peritoneală”, deputat cu prezență de 72.09% 2004-2008, a trecut prin PNŢ-CD, PRM, PNL. Face campanie pe creșterea bugetului de sănătate.

  Florian Popa PSD – prezentă 40.42% – tot medic, cu probleme de incompatibilitate ca rector

 10. Greșesc oare dacă spun că un vot la minoritate scade (marginal) procentul celorlalți, spre deosebire de un vot nul sau neparticipare ?

  Scăderea marginală a procentului celorlalți e anulată practic de existența pragului electoral. Cine trece de prag oricum beneficiază de redistribuire, iar la redistribuire voturile pentru minoritățile naționale nu se iau în calcul.

  Efectul principal al unui vot la minoritate este că crește numărul total de voturi valide, deci crește numărul de voturi necesar pentru a câștiga majoritar colegiul (50%). Asta complică lucrurile pentru uselistul „tău”.

 11. Si eu sunt din acelasi colegiu, calitatea candidatilor de aici are mult de a face cu calitatea populatiei din aceasta zona, la urma urmei avem „cel mai tare” primar din Bucuresit.

 12. Waw! Teodor Dragan inginer agronom? Este mecanic auto si nici aia ca lumea! Iar afacerile…la fel ca ingineria! Deci minciunile sunt la mare pret!

 13. iaca, un comentariu intarziat 😦 din moment ce deputatii minoritatilor intra pe locuri _suplimentare_ in parlament, votul pentru orice minoritate care nu are sanse de-a trece pragul electoral (inclusiv pragul alternativ) _NU_ diminueaza proportia din total a candidatului sau formatiunii cu cel mai mare numar de voturi 😦 este o eroare des intalnita si scuzabila, dar e o eroare 😦

  • Mulțumesc pentru precizare, Da, așa pare să fie… văd că algoritmul de repartizare a mandatelor pe partide nu ia în calcul decât voturile celor care au depășit pragul electoral.

   Pe de altă parte, câștigarea cu 50%+1 pare să se refere la toate voturile din colegiu (nu sunt jurist) :
   „(11) In prima etapa, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a intrunit pragul electoral potrivit art. 47 alin. (2) si care au obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat.” (http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_votului_uninominal_alegere_deputati_senatori_alesi_locali_35_2008.php)

   Dacă este așa, ar înseamna că votul pentru o minoritate scade șansa de a atinge 50%+1 pentru cel de pe primul loc. Mai puține colegii câștigate cu 50%+1 ar scădea cred și nevoia de mandate suplimentare.

   Comentariile sunt binevenite, recunosc sincer că nu am avut răbdare să buchisesc toată legea…

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s