Categories
Stiri

Modificarea procedurii de promovare la ICCJ, pe șest?

Ministerul Justiției a emis ieri un comunicat de presă care anunță că „procedura de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost modificată pentru a se scurta durata acesteia şi să fie reduse costurile pe care le implica.”

Cum vine asta, procedura a fost modificată? Procedura respectivă este trecută într-o lege, organică. Ca să modifici o lege, trebuie altă lege. Care trebuie trecută prin dezbatere publică, apoi discutată în Parlament, apoi verificată pentru a fi constituțională și în fine promulgată. Tot ce am văzut este un comunicat de presă al MJ care zice că „procedura a fost modificată”. Adică, cine a modificat-o? Doamna Pivniceru într-o seară, de capul ei? ICCJ știe?

E adevărat că, așa cum am sesizat chiar aici la colțul străzii, săptămâna trecută a apărut pe lista actelor ce ar putea fi incluse pe agenda guvernului o efemeră „ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”. Zic efemeră, pentru că ulterior, pe lista actelor ce au fost discutate în ședința de guvern, nu mai apărea buclucașa ordonanță. Ne vom trezi cu ea în Monitorul Oficial (nu, nu este încă, am verificat), așa cum s-a întâmplat cu ordonanța CNA?

Îmi amintesc că atunci când guvernul Boc a vrut să își angajeze răspunderea pe o lege care modifica această procedură, printre cei mai vehemenți protestatari au fost chiar Mona Pivniceru și Asociația Magistraților, acuzând lipsa de dezbatere publică și neimplicarea CSM în decizie. Se vede treaba că din fotoliul de ministru dezbaterea publică nu mai contează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *