Categories
tu cu cine ai vota

Tu cu cine ai vota? Iași: colegiile CD-3 și S-1

Votez (ramane de vazut…) in colegiul 1 Senat si colegiul 3 Camera Deputatilor, Iasi. Actualii parlamentari ai colegiului sunt penelistul Varujan Vosganian (17854 de voturi in 2008, primul loc) si pedelistul Petru Movila (7943 de voturi in 2008, primul loc). In aceste colegii se vor intampla lucruri destul de rare pe scena politica romaneasca: ambii parlamentari candideaza in acelasi loc si, foarte probabil, vor fi parlamentari in continuare. 

Pentru Senat, candidații alături de Varujan Vosganian, sunt Gabriel Mihai Surdu, PDL, Ionel Agrigoroaei, PPDD si Pusok Andrei, UDMR.

Sincer, pentru Pusok Andrei nu am dat nici măcar o cautare pe Google. Candidatura unui maghiar la Iasi mi se pare amuzanta si atat.

Ionel Agrigoroaei, candidatul PPDD, e fost consilier local PDL… si cam atat. Afacerile, studiile si alte chestii de genul asta nu par a contine date importante de luat in seama in alegerea politica (decat ca aspect de barfa).

Gabriel Mihai Surdu este seful (de nici doua luni) filialei judetene a PDL, fost consilier judetean PSD (pana in 2008), prezent in top 300 inca din 2004, apoi consilier local PDL, acuzat ca a facut doar o opozitie de forma majoritatii din Consiliul local. Cu multe afaceri tenebroase, plin de duplicitati politice, Surdu pare a fi candidatul perfect pe scena blaturilor electorale de la aceste alegeri.

Varujan Vosganian a fost „ză madăr en ză fadăr of economical siciueişăn” in guvernul Tariceanu. Responsabil direct, cu alte cuvinte, pentru deficitul structural de 8,8% din PIB in 2008, deficit foarte bun pentru criza ce a urmat. Ultima fapta de arme de luat in seama e sprijinul neconditionat oferit senatorului Diaconu in nerespectarea unei decizii a ICCJ. In rest, este anchetat de DNA in dosarul Posta Romana pentru abuz in serviciu, nu da prin colegiu decat la alegeri, cand promite ca va face in urmatorii ani tot ce a promis si nu a facut pana acum si este un scriitor bun – numai ca acesta calitate, singura, nu-l certifica pentru a fi, din punctul meu de vedere, (re)ales.

Pentru Camera Deputatilor, candidatii, alaturi de Petru Movila, sunt: Lajos Zsolt, UDMR, Silviu Apostol, PPDD, si Constantin Adascalitei, USL.

Candidatului maghiar ii rezerv acelasi comentariu pe care l-am facut si colegului sau de partid candidat la Senat.

Silviu Apostol, PPDD, este, cel putin pentru mine, o necunoscuta. Nenea Google spune doar atat: „om de afaceri”.

Constantin Adascalitei, USL, fost vicepresedinte de Consiliu Judetean, fost viceprimar, pare intruchiparea spuselor useliste despre abuzurile institutiilor „subordonate lui Basescu”: anchetat de ANI si apoi declarat nevinovat, anchetat de DNA fara a i se prezenta acuzatiile, ascultat in propriul birou. In general, are o presa favorabila, maximum a ce i se imputa fiind legat de vesnicele conflicte cu fostul sef de la CJ, maretul Simirad, dar si cu primarul Nichita, pe vremea cand era viceprimar, desi sunt in acelasi partid. Pentru ca i-am vazut clipuri in care se prezinta ca psiholog (in CV nu apare ca a profesat vreodata in acest domeniu), o mica precizare: licenta in psihologie a luat-o la 34 de ani.

Petru Movila a trecut cu greu, dupa apel, de criteriile Comisiei de integritate ale PDL. E un parlamentar sters, fara nimic ce sa iasa in evidenta, e anchetat de DNA pentru trafic de influenta (a intervenit, spun procurorii, in favoarea unei cunostinte aflate in pericol de a-si pierde permisul de conducere, antrenand in actiune si un procuror si trei politisti), e proprietar de terenuri cu potential imobiliar cumparate foarte ieftin, e aflat in vesnic conflict cu contracandidatul sau Adascalitei, pe care l-a acuzat de calomnie, pierzand insa procesul…

Lucrul cel mai interesant in aceste colegii este insa altul. Conform proiectiilor realizate de site-ul Romania politica, la Iasi, toate cele 17 colegii vor fi castigate de reprezentantii USL cu peste 50%+1 din optiuni, dar, prin redistribuire, si colegiul 1 Senat, si colegiul 3 Camera Deputatilor vor primi inca un mandat de parlamentar. Astfel, si candidatii ARD vor prinde locul mult visat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *