Categories
Stiri tu cu cine ai vota

USL cântă pentru Diaspora

Ca principiu, USL urăște și se teme de Diapora. Prea independentă de stat, prea cu spirit antreprenorial, prea infestată de gândirea occidenteală, prea imună la manipularea isterică de tip Antena 3, prea votantă cu Băsescu, în general Diaspora românească este alcătuită din orice altceva decât votantul tipic al actualei puteri. De la blocarea tuturor inițiativelor legislative care ar fi ușurat participarea la vot a românilor din străinătate, trecând prin jignirile unor pioni de tipul Șova și până la declarațiile repetate ale lui Crin Antonescu cum că românlor aflați departe de țară ar trebui să li se anuleze dreptul la vot, USL s-a arătat mereu ostilă Diasporei. Însă alegerile sunt alegeri și orice vot e binevenit, ca să nu mai vorbim de nevoia de mandate. Așa că social-liberalii s-au hotărât să îmbuneze Disapora cu cântece de voie bună.

La Colegiul 1 Europa pentru Camera Deputaților, USL îl propune candidat pe cantautorul Victor Socaciu. Deputat de Mureș (în 2008 a ieșit pe locul 3, dar a primit mandatul la redistribuire), Socaciu s-a făcut remarcat mai ales prin inițiative controversate. A dorit să introducă prin lege dublarea fimelor în limba română, în locul subtitrării, dar și să oblige, tot prin lege, posturile de radio și tv să difuzeze minim 40% muzică românească (conflictul de interese este evident). Sentimentele față de drepturile cetățenilor și le-a făcut cunoscute prin memorabila declarație Nu e de competenta poporului roman sa decida daca Parlamentul este unicameral sau bicameral. Romanii nu pot decide o chestiune atat de tehnica, este o chestiune a unui Parlament, a unor oameni care stiu despre ce e vorba.E o chestiune a elitei. Socaciu reprezintă, desigur, elita. 

Contracandidatul principal în același colegiu va fi reprezentantul PDL, William Brânzăîn tinerețe zis și Leul, traseist profesionist (ApR, PSD, PRM, PDL), îmbogățit din afaceri cu statul. Este autorul unui sub-mediocru proiect de lege privind votul prin corespondență, respins de propriul Guvern. Proiectul Brânză era la concurență cu cel al MAE și nu a făcut decât să ducă în derizoriu un subiect important pentru românii din străinătate.

În Colegiul 3 Statele Unite pentru Cameră, USL o propune pe Ionela Prodan, cunoscută mai demult drept cântăreață de muzică populară, iar mai nou drept mamă a celebrei Ana Maria Prodan, vedeta tabloidelor. Prodan nu are experiență în politică, dar are o vastă experiență de concerte în cluburile nord-americane. Nu este clar dacă fiica sa îi va organiza campania (așa cum spun surse USL) sau va candida ea însăși din partea PRM (așa cum susține Vadim).

Candidatul PDL este Mircea Lubanovici, titularul mandatului. În activitatea de reprezentare a românilor din SUA, Lubanovici s-a remarcat doar prin mai multe declarații politice, fără a avea inițiative cu rezultate concrete. Însă s-a preocupat de timpul liber al românilor din țară, propunând două noi sărbători legale, Ziua românilor de pretutindeni (20 iulie, de Sf. Ilie), respectiv Ziua națională de rugăciune (dată neprecizată).

În colegiul 1 Europa-Asia de la Senat, propunerea USL este Cristian David. El nu cântă, însă joacă foarte bine pe scenariile scrise de tata-socru, cunoscutul avocat, șef al Camerei de Comerț Iași și, spun gurile rele, mafiot local, Mihai Vlasov. Bucureștean la origine, David a fost parașutat pentru două mandate în județul Vaslui. A fost și ministru de interne, rămas în istorie pentru achiziția a aproape 400 de Logan-uri la prețul de 60.000 euro bucata. Pentru că la Vaslui sunt ceva necazuri cu filiala locală, să nu rămână băietul fără coledgi, tata-socru l-a aranjat să candideze pentru Diaspora.

Propunerea PDL rămâne actualul senator Viorel-Riceard Badea, campion absolut la traseism viteză, secțiunea fraieri. Badea a demisionat din PDL în luna mai 2012, trecând la PNL, dar a făcut asta după ce a trecut moțiunea de cenzură. Deci probabil că nu a primit mare lucru, dat fiind că votul său nu mai era așa de necesar. Ca dovadă că plata a fost infimă, în doar două luni a revenit în PDL, rămânând și în opoziție, și cu ștampila de traseist. Ca parlamentar s-a remarcat mai degrabă prin plimbările dese de-a lungul și de-a latul Europei și Asiei decât prin rezultate concrete. Prin tinerețe, Badea a cochetat cu dreapta neo-legionară, petrecând o vreme pe lângă Marian Munteanu (versiunea post Piața Universității). Zice-se că plecarea din PDL a avut în spate o ceartă cu deputatul Brânză, acesta din urmă acuzându-l că a luat bani de la români din străinătate promițându-le slujbe în România. Se pare că între timp s-au împăcat.

Cel mai probabil la Colegiul 4 Camera Deputaților și Colegiul 2 de la Senat vor candida pentru USL actualii deținători ai mandatelor, adică deputatul Tudor Panțîru (PSD) și senatorul Raymond Luca (PNL). Deputatul Panțîru a avut mai multe inițiative legislative în sprijinul românilor din străinătate, dar cu precădere a celor ce și-au pierdut cetățenia și nu neapărat a celor ce o au, dar au plecat în căutarea unui loc de muncă. Spre exemplu, a propus exceptarea de la plata taxelor consulare a etnicilor români fără cetățenie, un sprijin mai consistent pentru românii de pretutindeni și în cel puțin două rânduri facilitarea procesului de redobândire a cetățeniei. Însă niciuna dintre propuneri nu a fost adoptată. Panțîru este și printre inițiatorii proiectului de lege privind înființarea Academiei de Științe Juridice, o sinecură prin care parlamentarii juriști și-ar asigura o rentă de 2.000 de lei lunar de la stat, pentru restul vieții. Despre senatorul Luca putem să spunem doar că există, fizic, ca persoană; activitatea sa parlamentară poate fi lesne încadrată la inexistentă.  Nu am aflat contracandidații din partea PDL pentru aceste colegii.

În fine, încă nu știm cine va intra în luptă în Colegiul 2 Camera Deputaților, împotriva reprezentantului UDMR Iosif Koto, cel mai excentric produs al actualului sistem de vot. Koto a ieșit pe locul 6 la alegeri, cu 34 de voturi, dar a devenit deputat prin redistribuire. Ca și colegii săi de Diaspora, Koto nu s-a făcut remarcat în Parlament cu inițiative legislative care să promoveze românii din străinătate. Însă măcar nu s-a făcut de râs, cu o atitudine discretă, dar demnă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *