Categories
Stiri

Domnu’ Dan, de-al nostru, din popor

Dan Diaconescu, domnul acela amuzant de la OTV, dorește să cumpere pe persoană fizică pachetul majoritar de acțiuni de la mega-fabrica Oltchim. În acest scop s-a prezentat la licitația organizată de guvern. Avea pregătită și o societate comercială, cu numele de Puterea Poporului, Dreptate și Demnitate S.A., dar din motive necunoscute a preferat varianta vangheliană a persoanei fizice. În fond, de ce nu, vorbim de niște acțiuni, e la modă acum să cumperi acțiuni, cică ești investitor. Problema e că domnu’ Dan chiar a câștigat licitația, oferind prețul de 45 de milioane de euro. De fapt, unde e problema? Că doar el acționează în interesul poporului.

Ar fi o problemă dacă domnu’ Dan nu ar avea banii. În caz că nu plătește în zece zile, pierde garanția de 130.000 de euro și se reia licitația. Așa, ca simplu chibiț, eu cred că nu are bani. A venit domnu’ Dan cu actele cu 10 minute întârziere și spera să fie descalificat, sau ca unul dintre competitori să facă o contestație. El ar fi rămas cu publicitatea, ceilalți cu fabrica, win-win. Însă din motive care ne scapă oferta sa a fost admisă, iar competitorii nu au avut nimic de comentat. Așa că are domnu’ Dan o belea pe cap: cum să scape fără să piardă banii? Desigur, să nu piardă banii dar să apere interesul poporului.

Un alt circar, domnu’ Victor, se agită amenințând că dacă domnu’ Dan nu scoate banii va fi anchetat penal pentru înșelăciune. Asta e greu de dovedit, cred că domnu’ Dan râde de se prăpădește. I-ar place să fie anchetat, să vezi ce emisiuni senzaționale în direct ar face de la sediul parchetului. Ar arăta că el e persecutat politic și de regimul Băsescu – vezi dosarul de șantaj – și de regimul USL. Că doar el reprezintă interesul poporului.

Prin alte birouri, diverși domni cu morgă se agită că de ce se face circ. Că a greșit guvernul, ba a greșit domnu’ Remus de la privatizări – lasă că și domnu’ Remus așa bine se simțea în direct la televizor în dialog cu domnu’ Dan! – că cine și mai cine. Așa mult se agită că domnu’ Crin s-a simțit dator să spună că nu se pune problema schimbării lu’ domnu’ pe care l-a pus el la ministerul economiei, că acesta a acționat în interesul poporului.

Domnu’ Adriean de la PDL nu a scăpat ocazia de a mai da nițel în guvern, că doar se prefigurează ratarea încă unei privatizări a Oltchim. A câta să fie, a patra, a cincea? Dar cine le mai ține numărul? Parcă și pe vremea lu’ domnu’ Adriean au încercat o dată. Tot în interesul poporului.

Domnu’ Victor s-a supărat rău astăzi și a schimbat sensul agitării. Acum spune că domnu’ Adriean, pe care nu se sfiește să-l numească hoț, ar fi în spatele lu’ domnu’ Dan și că oferta e o manevră de a împiedica aflarea adevărului despre Oltchim. Așa că va veni guvernul, imediat ce se ratează privatizarea, și va face ordine. Nu mai privatizează nimic, în șase luni pune fabrica pe picioare. În interesul poporului, desigur.

Până la urmă, domni Victor, Remus, Crin și Adriean, împreună cu numeroși alți domni care își dau cu părerea pe lângă ei, par a fi adevărații circari. Se contrazic în declarații de la o zi la alta, nu sunt în stare să arate o viziune coerentă asupra situației, se bâlbâie, nu au soluții. Fac glumițe pentru a-și acoperi nepriceprea și speră să scoată capital politic din ceea ce a devenit o uriașă diversiune. Deja domnu’ Dan pare om serios, care chiar acționează în interesul poporului.

Ce avem de fapt cu domnu’ Dan? Ce nu ne place la el? El face spectacol. Ar fi chiar amuzant ca după 9 zile și 23 de ore de circ chiar să scoată banii. Ar face domnii Victor, Remus, Crin și Adriean stop cardiac de emoție. Dar să zicem că nu era domnu’ Dan, ci alt afacerist local. Ioan Nicolae, Dan Voiculescu? Ar mai fi râs cineva? Cu siguranță nu. Însă pe lângă mafioții ăștia, domnu’ Dan e benign. Să nu uităm asta, că tot vorbim de interesul poporului.

Fabrica în sine pare moartă: 750 de milioane de euro datorii; furnizorul principal – Arpechim – închis și oricum cu tehnologie învechită; angajați prea mulți; căpușe fără număr. Cum să faci ceva profitabil din asta? A, poți să lași statul – adică fraierii de contribuabil – să plătească datoriile, atunci devine profitabilă. Ar fi oare în interesul poporului?

Nu știm nici cum de a ajuns domnu’ Dan să participe la licitație cu o garanție ridicolă. De ce privatizarea nu a fost de la început gândită să atragă investitori strategici, cu interes de dezvoltare în domeniu, nu cu interes mediatic. Domnu’ Dan e circar, el a văzut o oportunitate de spectacol, se pricepe, s-a băgat. E vina lui? Așa funcționează capitalismul, fiecare își urmează interesul. Cum rămâne însă cu interesul poporului?

Simplu: domnu’ Dan face subscripție publică și vinde fabrica înapoi la popor, că doar a promis. Nu râdeți, că sunt unii care chiar cred. A avut 10% voturi la alegeri locale, doar pentru că e domnu’ Dan. Va fi tot pe acolo la parlamentare, va avea reprezentanți aleși, el însuși va fi în Parlament. Dacă domnu’ Victor se mai face mult de râs, sunt șanse ca USL să nu obțină visatele 50% din mandate, caz în care domnu’ Dan va fi propulsat la guvernare de manevrele lu’ domnu’ Traian, în interesul suprem al poporului.

Și până la urmă, ce-i rău în asta? Domnu’ Dan e băiat de-al nostru, din popor. Nu se încurcă cu ideologia, etica, retorica sau gramatica. El face ce trebuie făcut, urmează interesul poporului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *