Categories
Stiri

CUM pot fi verificate listele electorale?

Curtea Constituțională a decis să amâne o decizie privind validarea referendumului până pe 12 septembrie, cerând ca între timp să fie verificate și actualizate listele electorale. Ideea de a actualiza listele electorale, în sine, nu e rea. Cu ocazia asta ar putea să facă și un registru electoral. Dar poate fi făcută această acțiune într-un interval de o lună, cu rezultate credibile? Ar trebui să ne gândim ce presupune.

Listele electorale sunt extrase din Registrul Național pentru Evidența Persoanelor. Deci Registrul în sine trebuie verificat. Așa cum am spus, pentru a elimina o persoană din Registru, trebuie aduse dovezi concludente că a decedat, adică certificate de deces.

În practică, greul va cădea pe primării. Funcționarii din fiecare primărie vor avea la dispoziție o lună să verifice, caz cu caz, situația tuturor cetățenilor înregistrați în localitatea respectivă. Întregul proces va fi coordonat de ministerul administrației și internelor. Este o muncă uriașă, pentru că vorbim de 18 milioane de înregistrări. Vor apărea două tipuri de situații problematice:

  • persoane decedate (adică cele pentru care există certificate de deces). Acestea vor fi eliminate din Registru și prin urmare din listele electorale.
  • persoane care nu mai locuiesc în localitatea respectivă, dar despre care nu se poate spune că au decedat. Acestea nu pot fi scoase din Registru. Cel mult, înregistrările lor se vor muta de la nivel local, la nivel central, deci vor dispărea de pe listele electorale locale și se vor muta pe listele electorale de la municipiul București.

În prima situație, persoane decedate, lucrurile sunt clare, pentru că există documente și mă aștept să fie relativ puține cazuri.

A doua situație este cea cu potențial de abuz. Va exista tentația de a elimina unele persoane din Registru cu totul, pentru a valida referendumul. Vorbim totuși de aproximativ 1.2 milioane de persoane, un număr foarte mare. E posibil ca din dorința „să iasă bine”, să fie declarate inexistente unele persoane ce sunt, altfel, în viață, dar cine știe pe unde mutate. Fiecare astfel de caz în parte ar fi tragic pentru persoanele respective. Închipuiți-vă că sunteți în fața unui funcționar public care vă explică senin că nu existați. Cum procedați?

Revenind la întrebare, aș zice că e posibil. Însă dacă e credibil… asta e altă întrebare. Nu, nu e credibil. Sub presiunea timpului și sub control politic, nu cred că funcționarii români pot face într-o lună ce nu au făcut timp de două decenii.

Ca notă de final, mă gândesc cu milă la secretarii de primării și ofițerii de stare civilă. S-a dus liniștea, s-a dus vacanța. Vor avea o muncă titanică, cu o imensă presiune politică în spate. Nu merită așa ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *