Categories
Stiri

Propunere pentru sistem uninomi

S-a tot vorbit de sisteme de vot pentru alegeri pe posturile publice in Romania. Dintre multitudinea de idei si pareri, o idee a incoltit in mintea mea. Din pacate, nu cunosc sursa acestei idei, sau nu foarte multe detalii. Am auzit-o intr-o emisiune la radio ascultata in masina, unde un ascultator a sunat si a propus aceasta idee. Suna cam asa, citez, cu ghilimele :

„Sa se introduca pe buletinele de vot optiunea – nici un candidat –, si daca pentru aceasta optiune se vor depasi 50%+1 din voturile valabil exprimate, atunci alegerile sa se invalideze si sa se repete. Eventual, sa se introduca interdictia de a candida celor care au primit votul de blam.”

Moderatorul (Moise Guran, daca nu ma insel) a respins-o din start, in ideea ca nu poti restrictiona dreptul constitutional de a candida pe astfel de criterii, si aici are si asentimentul meu. A mai adaugat ca se poate ajunge la un blocaj daca nu se poate alege un reprezentant in mod repetat. Ei bine, eu spun ca blocajul la nivel micro, este de preferat celui la nivel macro la care am ajuns acum, cand se lupta pe putere doua gasti insuficient de reprezentative.

Pornind de la ideea exprimata initial, esafodajul meu de idei suna asa :

1) Sistem de vot uninominal. Stiu cat costau locurile pe liste, cand acestea se cumparau pana prin anii 2000, toti interlopii isi cumparau loz la imunitate parlamentara. Acum sunt mai putini interlopi in aceasta situatie. Asa poate fi tras la raspundere individul pe care l-ai votat, nu la comun, partidul din care face parte. Formatiunile politice nu trebuie sa dispara, ci ele trebuiesc curatate de catre aceste elemente, ori prin sanctionarea la urne prin ne-votarea respectivului candidat, ori judecarea si condamnarea celor care incalca legea. Daca dispare doar partidul Y, toata aceasta neghina va migra in alt partid de preferinta care este la putere sau pe cale sa castige puterea, si isi va continua practicile acolo.

2) Sistem de vot uninominal in doua tururi de scrutin, in al doilea tur, sa se „lupte” primii doi cei mai bine clasati in turul 1. Sistemul actual de vot, uninominal „castigatorul ia tot” poate ajunge sa trimita un candidat nereprezentativ (30-40% din voturi) pentru o patura mai larga din populatie. Asa ajungem iar la polarizare excesiva si ura celor care se simt nereprezentati de alesi.

3) Pe langa lista candidatilor, pe buletinele de vot sa se introduca optiunea nici un candidat. In momentul in care, indiferent de turul de scrutin, mai mult de 50%+1 dintre voturi merg pe casuta nici un candidat, alegerile sa se invalideze, si sa se reia procesul de la inceput. Bineinteles ca cei care au fost respinsi ar trebui sa aiba bunul simt sa nu mai candideze, altfel vor mai primi votul de blam. Daca acest bun simt le lipseste, putem introduce niste pedepse pecuniare, gen facturarea unei parti din costul alegerilor invalidate, invers proportional cu numarul de voturi „pentru” castigate de candidatul care a primit voturi de blam la trei scrutine.

4) Pentru a se evita blocajele, putem limita numarul de incercari de alegeri pentru un post la, sa zicem, 3 pentru un mandat.

5) Lista este deschisa …

Ce vom castiga prin acest tip de sistem de vot ?

– Nu va mai exista alegerea „raului celui mai mic” decat in a treia incercare de alegeri, turul doi de scrutin, si se vor cerne multe rele pana atunci.

– Cetatenii care nu se simt reprezentati de nici un candidat, vor avea optiune de vot care va putea conta, de unde si o potentiala prezenta la vot mai mare.

– Formatiunile politice vor propune indivizi mai putin dubiosi avand in vedere ca prin acest sistem de vot candidatii vor putea fi respinsi. Campania electorala costa.

– Costul alegerilor va fi mult mai mic decat costul blocajului institutional in care ne aflam acum, si pierderile aparatului administrativ datorat incompetentei, spagilor si furturilor alesilor nereprezentativi si cu o probitate indoielnica.

Peste toate acestea, trebuie data posibilitatea de a vota si celor care nu se afla fizic in tara sau le este greu sa ajunga la o urna, fie ea fixa sau mobila. Este doar o idee, cu plusuri si cu minusuri, si care poate fi imbunatatita. Astept critici (constructive) si propuneri, sper sa fie in spiritul enuntat aici. Poate ca cel care a avut ideea initiala se va regasi printre cititori si voi putea pune un nume in dreptul ghilimelelor, pentru citarea cu sursa :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *