Categories
Stiri Tu cu cine ai vota

Stimularea spiritului (ne)civic prin mijloace specifice și prevederile legale

Referendumul este un tip de scrutin special, la care are relevanță și cvorumul de validare. Prin urmare, acțiunea de a merge sau nu la vot are semnificație electorală, așa cum am discutat deja. Acest lucru a fost sesizat și de legislativ, așa încât legea referendumului nr. 3/2000 vorbește și de un tip de sancțiune pe care nu îl întâlnim în cazul altor alegeri:

Acest articol este de la început în lege și la niciuna dintre modificările succesive Parlamentul nu a simțit nevoia să îl schimbe. Am precizat acest lucru ca să elimin de la început disputa despre interesul politic al unei părți sau al alteia. Doar că România este o țară veselă în care creativitatea bate legea. Am cules de pe Facebook câteva exemple ce ar fi amuzante, dacă nu ar fi ilegale.

La Bârlad, administratorul SC FEPA SA a anunțat oficial muncitorii că nu vor fi primiți luni la lucru decât dacă arată cartea de identitate cu ștampila „votat”:

Parchetul a anunțat că a deschis un dosar penal în acest caz.

La Târgu Jiu, administratorii Companiei de minerit au fost acuzați că au reținut cărțile de identitate ale unor angajați pentru a-i împiedica să participe la vot. Parchetul a investigat și acest caz, dar a decis să nu deschidă dosar, pentru că nu se confirmă fapta.

La Deva, fantomatica Alianță pentru Democrație Deva anunță o tombolă la care marele premiu este un Logan, condiția participării fiind să depui un talon cu ștampila votat:

Aici cred că sunt și alte legi încălcate, cel puțin cea cu privire la colectarea datelor personale și cea cu privire la organizarea unor jocuri și concursuri.

La București, clubul Playa Verde promite mâncare și băutură din partea casei celor ce arată cartea de identitate cu autocolantul votat:

Pentru ultimele două cazuri încă nu am văzut o reacție a Parchetului, dar nu e timpul pierdut. Așa cum arată comunicatul Parchetului și faptele de până acum, procurorii au luat în serios legea.

Dacă mai știți și alte exemple, vă rog să le semnalați, facem colecție.

UPDATE.

La Timișoara, Clubul No Name oferă intrare gratuită celor ce fac dovada că au votat (semnalare DenisaC).

În Prahova, au fost deschise dosare penale unor persoane care au reținut cărțile de identitate ale unor cetățeni, în schimbul unor sume de bani (România Liberă).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *