Categories
Stiri Tu cu cine ai vota

Previzibila înfrângere a lui Traian Băsescu

Traian Băsescu mai are o săptămână de campanie electorală. Este în formă, se mișcă și vorbește chiar mai bine decât în 2009; arată că și acum, la final de carieră, este probabil cel mai bun politician român, perfect adaptat la contextul social în care performează. Efortul președintelui nu va schimba însă previzibilul deznodământ: prima și singura înfrângere a lui Traian Băsescu. Problema de fond a președintelui este că a făcut prea multe greșeli în ultimii trei și nu mai are timp să repare într-o săptămână. Sau, altfel formulat, nu poate USL să facă atâtea prostii încât să schimbe fundamental curentul anti-Băsescu ce domină opinia publică. Se poate spune că criza i-a venit de hac președintelui, dar în același timp nu putem să nu observăm că tocmai în criză se vede cu adevărat cine e mai bun. Iată că cel mai bun politician pe care îl avem s-a arătat mediocru în timp de criză; a fost suficient de bun să câștige o bătălie (2009), dar nu și pentru a se menține până la capăt.

Problema referendumului nu este deci una de convingere, ci una de mobilizare. Cel puțin o parte dinte suporterii președintelui speră într-o victorie norocoasă prin nevalidarea referendumului. Ba unii din ei chiar vorbesc deschis de neprezentare, de boicot. Este o tactică legitimă, până la urmă dreptul la vot și-l folosește fiecare după cum consideră de cuviință. Iar susținătorilor USL ce se grăbesc să blameze neprezentarea trebuie să li se aducă aminte de „greva parlamentară” a preferaților lor, o tactică similară. Însă nu cred că e o tactică ce poate aduce victoria. Să aruncăm o privire pe harta României după alegerile locale (autorul ei este Claudiu):

Roșul acela care domină România este culoarea USL, arată unde sunt primarii alianței majoritare. Aceștia vor fi actorii cheie la Referendum. Pe 29 iulie, pe la ora 20, echipa USL va afla estimările privind prezența la vot la ora 19, atât din surse oficiale cât și din monitorizarea prorpie. Atunci va fi momentul când primari vor primi semnalul de a ieși în stradă și de a aduce oamenii la vot. Va crește participarea și probabil că pentru prima dată în istorie în ultimele ore ale votării vor veni mai ales cetățeni din mediul rural. Și aceasta este o tactică legitimă, să nu uităm că rațiunea de a exista a activiștilor locali este tocmai mobilizarea electoratului. Sigur că se poate lesne trece peste limita legii prin mită electorală sau voturi fictive (e suficient să fie introduse voturi albe în urnă, să crească participarea), dar pentru asta există monitorizarea PDL.

Acest deznodământ așteptat va crește, din nefericire pentru noi toți, importanța în USL a sforarilor și a baronilor locali, de la Hrebenciuc și Dragnea la Fenechiu și Voiculescu. Dar asta e altă poveste, pentru după referendum.

Să presupunem, pentru a completa tabloul, că USL va eșua cu mobilizarea și mai puțin de jumătate dintre cetățenii aflați pe listele electorale se vor prezenta la vot. Paradoxal, Traian Băsescu pierde și în acest caz. Se va întoarce la Cotroceni, poate chiar va rămâne pentru doi ani, dar cu piatra de moară a 85-90% din voturile valide cerând demisia sa. Este previzibilă reacția USL, cu demonstrații de stradă în toată țara, sprijinite mediatic și politic de la București. Cu Parlamentul, Guvernul și publicul ostile, Băsescu va fi un președinte trist și izolat, ce își va trage în jos partidul la alegerile parlamentare. Ar putea să demisioneze sau ar putea să își termine cariera ca un pierzător ce se ține de scaun, un fel de Geoană, doar ceva mai norocos. Ambele variante sunt, de fapt, înfrângeri.

Instinctul lui Băsescu i-a spus acest lucru, și atunci a respins de la început varianta boicotului. A ales singura cale onorabilă: să piardă cu fruntea sus, în stradă, în băi de mulțime, luptând până în ultima clipă. Este previzibilă înfrângerea lui Traian Băsescu, ceea ce nu îl va împiedica să rămână cel mai bun politician pe care l-am avut în douăzeci de ani de democrație recentă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *