Categories
random

Poate daca….

Zilele astea am reusit sa ma contrez dur cu o parte din amicii mei. Si am mers pana in punctul in care mi-am zis ca decat sa raman fara amici mai bine nu mai discut politica. De ce? Pentru ca in mare argumentatia romanului, din pacate o vad si aici pe blog uneori, se termina cu argumentul suprem: ba pe-a matii.

Si atunci ma gandesc ca poate daca in Romania s-ar fi invatat inca din primii ani de dupa ’90 despre Contitutie, poate daca logica si argumentarea n-ar fi niste materii la care se se predea doar cateva notiuni teoretice (eu la liceu faceam ora de doua ori pe semestru si atunci dadeam lucrare), Poate daca cineva ar fi fost vreodata interesat sa le ofere romanilor o minima educatie despre democratie, constitutie, etica. Atunci doar, poate… nu s-ar fi ajuns aici. Atunci doar, poate… ambele tabere ar fi venit cu argumente logice si nu cu eternul ba pe-a matii…

1 reply on “Poate daca….”

Stii de ce se intampla asa? Pentru ca la politica, ca si la fotbal, toata lumea are impresia ca se pricepe. Problema este reprezentata nu de scoala. Scoala nu este locul in care iti faci educatie de orice fel. Fiecare dintre noi este ceea ce este printr-un cumul de factori, cei mai importanti fiind parintii. Eu, de exemplu, la aproape 50 de ani, sunt ceea ce sunt mai ales prin mostenirea pe care-am primit-o de la tata care a murit in 1978…. Prin ceea ce m-a invatat el, prin felul in care m-a ajutat sa incep sa inteleg lumea, prin modul in care m-a invatat sa gandesc si sa analizez. El facuse scoala inainte de razboi… Era o alta epoca.
Revenind la problema noastra…. Nu intelegem ca, pe fond, avem aceleasi interese, indiferent de pozitiile noastre politice. Eu, de exemplu, am ce am cu lipsa de compasiune pe care o remarc la cei ce-si zic de dreapta. Ei, probabil, vezi articolul de ieri a lui Stefan Vlaston, traiesc cu impresia ca cei care, conform marxismului (apropos – stiti ca delimitarile astea stanga/dreapta vin de la Marx) sunt mai la stanga decat el sunt niste hoti, lenesi sau plagiatori. Am impresia ca aceasta dihotomie nu face decat sa ne indeparteze cu toate ca, pe fond, toti suntem romani…Nu suntem nici primii, nici ultimii care-am ajunge intr-o situatie de acest gen, la unii s-a rezolvat cu razboi civil. Vrem, oare, asta? De ce, daca eu, lucrez in sistem privat cam de pe la inceputul perioadei de tranzitie si sunt platitor de taxe, as fi un lenes, un hot sau un plagiator, iar d-l Vlaston, cel care facea acea distinctie si care a fost permanent salariat la stat, bugetar deci, ar face parte din clasa cea mai progresista a societatii. Poate aveti curiozitatea sa cititi acest studiu, in care veti gasi datele structurii electoratului la alegerile pentru Parlamentul European. Datele sunt extrem de interesante…. Poate asa o sa-ntelegeti ca nu eu sunt dusmanul, chiar daca eu sustin si pot argumenta, doar pentru persoana lui TB, ca el trebuie sa plece din politica romaneasca, indiferent ca, in acest moment, cei care-l vor inlocui sunt USL, pentru ca splituirea dintre cele doua partide care alcatuiesc USL se va produce mai repede decat credeti si, mai apoi, vom avea o imagine clara a intereselor noastre politice reflectata in structura politica a partidelor de pe piata. Cat despre TB, va rept – pentru mine el este dusmanul din ianuarie 1998… Si nu mai dezvolt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *