Categories
Stiri Tu cu cine ai vota

”Valoare, valoare!” (Florin Salam)

Acum mai bine de 20 de ani bunicul m-a impresionat povestindu-mi despre viața așa cum o cunoscuse el înainte de venirea comunismului. Muncise mult ca să aibă bani să cumpere pământ, ca mulți dintre țăranii acelei vremi. Era mându de ceea ce realizase (fusese dezmoștenit de familie din cauza unor scăpări ale tinereții) prin propriile forțe și ținea cu dinții de munca lui. Dar comunismul s-a rostogolit peste istorie și peste el și, pentru a-i asigura singurului copil un viitor, a acceptat ca bunica să semneze că dă pământul la colectiv. Ceea ce l-a marcat însă la fel de mult a fost schimbarea din societate pe care mi-a descris-o astfel: ”ăl mai slab om din sat a ajuns să fie în frunte”. Era o observație a ceea ce se intâmpla odată cu schimbarea de regim: se răsturnau valorile sau mai bine spus se dezintegra un sistem de valori. Atunci nu am înțeles ceea ce îmi spunea, dar mai târziu mi-am dat seama că fusese o observație plină de miez.

Acum să revenim la politicieni și la partidele lor. Ieri întrebam în eter, fără să aștept cu adevărat un răspuns (mai degrabă plângându-mi de milă), cu cine aș putea eu să votez. Adevărul este că nu am cu cine. De ce? Ce ne face să votăm ”de silă”, ”rațional”, ”răul cel mai mic”? De ce politicienii noștrii și implicit viața politică românească este atât de scărboasă că ne retragem (mulți dintre noi) și refuzăm să participăm? Unde este problema?

Doar azi mi-am dat seama amintindu-mi de ceea ce îmi povestea bunicul (foarte implicat pe vremea lui în mișcarea Partidului Național Țărănesc). Anii comunismului au distrus un sistem de valori și au încercat să îl înlocuiască cu altul. Rezultatul a fost însă distrugător pentru societatea românească: furtul nu e grav, dreptul de proprietate nu este respectat, nu munca și rezutatele acesteia te ridică în ierarhia socială ci relațiile și ”pretenii” etc (aici puteți voi adăuga ………………………………………..). Deci societatea românească de azi este lipsită de un sistem valoric ”normal” (vezi societățile occidentale) și are politicienii care se potrivesc cel mai bine. Nu poți avea oameni de onoare, cu coloană vertebrală, cu principii și valori dacă societatea pe care doresc să o conducă nu le are. Societatea nu îi sancționează destul de puternic, iar ei nu găsesc că trebuie să se schimbe (ca oameni sau să renunțe la politică).

Din păcate trebuie să recunosc că societatea românească are liderii politici pe care îi merită. Dar aici vorbesc despre majoritate, nu despre o anumită minoritate care are valori, care crede în dreptate și aplicarea corectă a legilor, care își dorec un stat democratic. Până când această minoritate nu va ajunge să promoveze adevăratele valori nu vom avea lideri și partide politice care să ne reprezinte pe noi, alegătorii, ci doar lideri care se reprezintă pe ei și interesele lor (și ale celor care le dau bani).

Concluzia: nu trebuie să îmi pierd speranța și nu trebuie să renunț să lupt pentru valorile în care cred (care guvernează multe dintre societățile occidentale). Odată și odată lucrurile se vor schimba (acum îmi dau seama că Brucan a fost un optimist).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *