Categories
Stiri

Lunga istorie a PNL alături de Ion Iliescu

Pe scurt, PNL a semnat pentru sustinerea a trei din patru prim-ministri ai lui Ion Iliescu: Petre Roman, Theodor Stolojan si Adrian Nastase. Ponta urmeaza in mod natural.

Azi liberalii lui Ion Iliescu au deturnat PNL si nu e prima dată când o fac. Au făcut-o și in tumultul lui iunie ’90, că tot comemorăm zilele acelea. Însă acum peste 20 de ani, „bătrânii” liberali erau mai în forță decât azi și le-au tăiat ideile FSN-iste, bine, doar pentru ca apoi sa le preia ei insisi.

Liberalii din Guvernele Roman si Stolojan

In iulie 1990, „tinerii” exclusi din PNL precum Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman sau Viorel Cataramă formeaza așa-zisa PNL -„Aripa Tânără”. Aceștia semneaza in aprilie 1991 „Carta pentru Democratie si Reforma” alături de FSN şi intra în Guvernul Roman 2, avand chiar un ministru in persoana lui Dinu Patriciu. Asta doar cateva luni, pana in septembrie 1991 cand Guvernul Roman 2 cade in urma unei mineriade si se instaleaza Guvernul Stolojan din care va face parte si PNL „batran” care preia ideile tinerilor mai pragmatici, pe care, ghionion, ii mai dau inca o data afara.

Astfel timp de mai bine de un an, PNL nu se mai sinchiseste sa aiba ministri liberali (ex: Mircea Ionescu-Quintus ca Ministrul Justitiei) alaturi de cei fesenisti  si sub obladuirea vesnicului Ion Iliescu.

Tineri sau batrani, liberalii au legitimat astfel regimul lui Ion Iliescu. Povestea s-a incheiat atunci tragic pentru PNL care nici macar nu a mai atins pragul electoral (de 3%!) si a ramas in afara Parlamentului in legislatura 1992 – 1996.

Protocolul din 2000 pentru investirea prim-ministrului Adrian Nastase

Ok, sa zicem ca trecem peste antagonismul tipic anilor ’90. Liderul care a reconstruit partidul, Mircea Ionescu Quintus, a ajuns ulterior presedintele Senatului in perioada 1996 – 2000. Priviti lista de Presedinti ai Senatului din ultimii 22 de ani. Batranul liberal arata ca  un intrus acolo printre acele nume de tovarasi. Tot ei conduceau de fapt, atunci cand i-au lasat pe Emil si Conventia sa se joace de-a puterea. Nu stiu daca l-au avut 10 ani la mana cu un trecut de care nimeni n-ar vrea sa-si aminteasca si pentru care nimeni nu are dreptul sa-l judece.  Nu stiu daca le-au aratat pisica si altora. Dar trebuie sa ai multa putere de caracter ca sa recunosti: „Nu am avut puterea sa refuz Securitatea!

Acea decizie de colaborare si politie politica (contestata si castigata in justitie!) a fost doar o alta batjocura pe care tovarasii i-au facut-o PNL chiar in buza alegerilor din 2000. Si ce daca? La o luna dupa alegeri, in decembrie 2000, PNL semneaza un protocol cu partidul lui Ion Iliescu asigurand investirea fără probleme de catre Parlament a cabinetului Adrian Năstase, precum şi un suport parlamentar de cel puţin un an!

PSD-PNL, o alianta naturala si veche

Au urmat apoi absortia in PNL a APR-ului lui Melescanu in 2002 si alianta subterana a Guvernului Tariceanu cu PSD in 2007.  Pe aceasta fundatie de relatii betonate in doua zeci de ani, alianta PNL cu Dan Voiculescu si apoi cu partidul lui Ion Iliescu a fost doar un pas natural.

Astfel PNL si PSD s-au luat cu acte la tribunal formand Uniunea Social Liberala (USL) in februarie 2011. Iar la alegerile locale din acest inceput de iunie 2012, alianta inregistreaza un succes zdrobitor, amintind de majoritatile anilor ’90. Poporul a grait.

PNL si Ion Iliescu

… au o coabitare fericita timp de aproape doua decenii. Iar partidul lui Ion Iliescu a fost mai mereu principatul aliat puternic al PNL. Conventia Democrata a fost doar o intelegere episodica, pe care oricum PNL a dinamitat-o in cel putin doua momente – la inceputul si la sfarsitul Conventiei. Priviti-i in teritoriu: fara cateva scantei locale, oamenii PNL si PSD aproape ca se confunda… Partidul istoric a ramas doar un mit.

Si fiindca tot vorbim de Ion Iliescu, azi e 15 iunie. De citit neaparat povestile acestor fete: prima de la Nadire si a doua de la Simona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *