Ziariştii de la Gândul au investigat chestiunea amendamentelor uninominale despre care am vorbit acum câteva zile şi ieri. Se pare că parlamentarii noştri s-au organizat mai repede decât anticipam pentru a răsturna logica mandatului reprezentativ şi a subsidiarităţii, deschizând larg porţile bugetului naţional pentru proiecte de interes local. Mai mult, ca să fie treaba românească, drumul e deschis doar pentru parlamentarii aflaţi la putere, că doar de-aia au câştigat alegerile, să dea pomeni din banii publici:
Premierul Emil Boc a încercat să câştige bunăvoinţa parlamentarilor puterii punându-le la dispoziţie un fond special, pus de-o parte în bugetul de stat, din care senatorii şi deputaţii PSD şi PD-L să propună amendamente pentru colegiile pe care le reprezintă. (Gândul)
E vorba de 70.000 de euro pe cap de parlamentar, suficient cât să facă un proiecţel mic cu finalizare taman în campania electorală din 2012. Pesediştii şi pedeliştii deja se bat între ei, la nivel local, pe bani, în timp ce singura problemă a liberalilor este că n-au primit şi ei bani.
Tot Gândul ne spune şi că majoritatea “amendamentelor uninominale” au fost pentru renovarea unor biserici. Nici nu e de mirare că în amendamentele aprobate de comisii, regăsim fonduri pentru renovarea sau construirea a 806 biserici, 242 şcoli, 36 spitale şi 37 cămine culturale. Un deputat sincer ne spune că aşa a primit indicaţii, la biserică e vizibilitatea maximă.
Da, aţi citit bine, 806 de biserici că doar suntem un stat laic. Aştept reacţia organizaţiilor civice.
(nu pot să nu mă bucur şi să felicit demersul jurnalistic al celor de la Gândul)